W związku z rozwojową sytuacją epizootyczną występowania afrykańskiego pomoru świń ASF w Polsce tj. wystąpienie w 2014r. 30 przypadków wystąpienia choroby u dzików i dwóch ognisk choroby u świń hodowlanych, informujemy, iż istnieje wysokie ryzyko, że choroba ta może zostać rozprzestrzeniona poprzez produkty pochodzenia zwierzęcego (zawarte np. w kanapkach, sałatkach, kiełbasach, wędlinach itp., innych przetworach mogących zawierać mięso świń lub dzików oraz wszelkie opakowania po tych produktach lub odpady, które mogły mieć kontakt z zakażonym produktem) pozostawione w koszach na przydrożnych parkingach i stacjach paliw, w szczególności przez turystów, kierowców i inne osoby podróżujące z państw zza granicy wschodniej, gdzie wielokrotnie stwierdzano afrykański pomór świń w latach poprzednich. W celu zapobiegania ewentualnego rozprzestrzeniania się choroby zobowiązuje się administratorów sklepów w celu realizacji skutecznej ochrony i utylizacji resztek jedzenia pozostawionego przez odwiedzających sklepy. Dostęp dzikich zwierząt lub świń do resztek żywności zawierających wirus afrykańskiego pomoru świń może z wysokim prawdopodobieństwem spowodować niekontrolowane rozprzestrzenianie się ASF. Wystąpienie choroby wiąże się z poważnymi skutkami ekonomicznymi dla Państwa oraz z ograniczeniami w przewozie, obrocie i handlu zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego.