Warsztaty kulinarne pod w/w hasłem odbywają się w miejscowościach Piece, Cieciorka, Bartel Wielki Kaliska i Studzienice. Każda placówka- świetlica realizuje zaproponowane wspólnie potrawy w określonych harmonogramem terminach. Przepisy potraw zaczerpnięto z bardzo starych książek oraz od swoich babć i mam.
Warsztaty rozpoczęły się wspólnym spotkaniem organizacyjnym wszystkich kół i zespołów dnia 17.04.2012 Roku w GOK Kaliska, na którym ustalono:
-harmonogram zajęć,
-propozycje potraw do przygotowywania podczas spotkań,
-ustalono, iż poszczególne zespoły wykonywać będą zdjęcia, gromadzić przepisy itp.
Podczas spotkania organizacyjnego zorganizowana była też wystawka książek i publikacji dotyczących przepisów kulinarnych. Krótka wzmianka na temat sposobu podawania potraw, który ma wpływ na pobudzenie apetytu biesiadników. Odbyła się dyskusja, co do sposobu prezentacji tego, co realizowane będzie w projekcie: zdjęcia, przepisy itp. Wybrano też osoby odpowiedzialne w poszczególnych zespołach za realizację projektu.
Dnia 19.06.2012R. odbyło się spotkanie - pogadanka w GOK w Kaliskach dla wszystkich mieszkańców chętnych do zapoznania się z tradycją kulinarną na Kociewiu. Gościem tego spotkania była Pani Krystyna Girszewska, która to wpisała na listę Produktów Tradycyjnych ogłoszoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi dwa kociewskie smakołyki ( jednym z nich są fefernuski. Na spotkanie Pani Gierszewska przygotowała prezentację multimedialną o swojej działalności oraz drugą gdzie można było zobaczyć ozdobione tory i ciasta masą marcepanową. Co niektóre z nich nie przypominały ciast a bardzo ciekawie i misternie zdobione prace plastyczne.
Spotkanie było bardzo ciekawe, oprócz pogadanki, prezentacji multimedialnej była też część praktyczna. Było to gotowanie masy marcepanowej i wykonywanie z niej elementów dekoracyjnych do ciast na różne okazje jak i do dekoracji stołów. Każdy z uczestników mógł popisać się umiejętnościami w wykonaniu ozdób oraz nauczyć się nowych.
Do dnia 01.07.2012 Roku zostało zrealizowanych 5 spotkań - warsztatów kulinarnych w poszczególnych świetlicach. W trakcie spotkań kulinarnych uczestnicy wymieniają doświadczenia dotyczące żywienia osób z różnymi schorzeniami. Dzielą się między sobą różnymi zagadnieniami oraz trudnościami, jakie napotykają w życiu. Wspólne rozmowy w trakcie tych spotkań umilone wspólną degustację przygotowanych i pięknie podanych, udekorowanych potraw integrują mieszkańców poszczególnych sołectw.
projekt „dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie VII” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce” oraz Lokalną Organizację Grantową „Chata Kociewia” w Nowej Wsi Rzecznej.