Accessibility
UE

Sprawozdanie z ważniejszych wydarzeń w miesiącu kwietniu 2010 rok Samorządowe Przedszkole Publiczne w Kaliska

Akcja “Cała polska czyta dzieciom”

7 kwietnia 2010 roku pani Grażyna Cieplińska po raz kolejny zorganizowała spotkanie z książka w ramach akcji "Cała Polska czyta dzieciom". Tym  razem gościliśmy panią doktor Joannę Polaszewską, która przeczytała  naszym wychowankom  opowiadanie  H.Ch. Andersena pt  "Słowik". Dzieci z ogromnym skupieniem słuchały czytanej opowieści, tym bardziej, że znają panią doktor  ze spotkań w naszym Ośrodku Zdrowia w Kaliskach.Dzisiejszy dzień jest Swiatowym  Dniem Zdrowia, czyli doskonała okazja do przeprowadzenia pogadanki na temat promowania zdrowego  stylu życia. Pani doktor z niezwykłą łatwością i swobodą prowadziła na ten temat rozmowę z naszymi wychowankami. Na zakończenie spotkania dzieci zaśpiewały  naszemu gościowi piosenkę "Dorośli, czytajcie nam", w której mowa, jak wielką wartością jest umiejętność ciągłego obcowania z książką.

W  dniu 15 kwietnia 2010 roku  w ramach prowadzonej w  naszym przedszkolu akcji "Cała Polska czyta dzieciom" gościliśmy panią Danutę  Guzińska-Zaręba - dyrektor gminnego ośrodka Kultury w Kaliskach. Pani Danka  przeczytała naszym dzieciom bajkę "O rybaku i rybce".

W dniu 19 IV 2010 roku gościliśmy po raz  ósmy artystów prezentujących naszym wychowankom instrumenty muzyczne w ramach cyklicznych spotkań "Pani Muzyka zaprasza". Tego dnia gościliśmy trzy instrumenty, które tworzą jedną muzyczną rodzinę: skrzypce, altówka i wiolonczela. Te  trzy  muzyczne siostry zagrają razem  - trio, każda  sama jedna - solo, dwie razem - duet, a dzieci poznały ich podobieństwa i różnice.  Nasi wychowankowie  usłyszeli  m.in. następujące utwory: A.Vivaldi "Pory Roku", Boccherini "Menuet",  Mozart "Marsz Turecki", "Dworzak", "Humoreska", utwory Chopina. Dzieci próbowały odgadywać  tytuły utworów i zdobywały drobne nagrody.

W  dniu  22 IV 2010 roku  w ramach bloku tematycznego "U lekarza" pani Celina Nabakowska zorganizowała  w swojej grupie spotkanie z nietypowymi gośćmi. Byli to sanitariusze z Pogotowia Ratunkowego w Kaliskach. Dzięki ich uprzejmości dzieci mogły dokładniej zapoznać się z  pracą sanitariusza, zobaczyć niezbędne do tej pracy artybuty do ratowania zdrowia i życia. Dzieci były bardzo  zaciekawione omawianą tematyką, nawet same aktywnie uczestniczyły  w pokazach zorganizowanych przez  sanitariuszy. nauczyły się robić opatrunki oraz poznały podstawowe  zasady udzielania pierwszej pomocy.

"Gdy medycznej pomocy potrzebuję - trzy dziewiątki wystukuję!"

23 kwietnia 2010 roku pani Grażyna Cieplińska zorganizowała kolejne  spotkanie z cyklu "Cała Polska czyta dzieciom". Czytanie odbyło się  w   Izbie Pamięci Izydora Gulgowskieo w Iwicznie. Dzieciom   czytała dyrektor przedszkola Justyna Kalinowska, pani intendent - Ewa Kujawska oraz matka   jednego z wychowanków - pani Anna Krause.

29 kwietnia 2010 roku wychowankowie naszego przedszkola wzięli udział w  inscenizacji " Piękna i bestia" przygotowanej przez  Teatr Lalki  Tęcza, a zaprezentowanej w kinie "Sokół" w Starogardzie Gdańskim."Piękna i bestia" Waldemara Wolańskiego to klasyczny spektakl marionetkowy z udziałem pięciu  aktorów. Piękna scenografia, różnorodne rozwiązania plastyczne i wspaniała muzyka sprawiły, że dzieci wróciły do przedszkola pełne cudnych wrażeń.